Бел​

Бел​ Автор: Ника Гавровска Илустратор: Ристо Аврамовски Издавач: Гаврош Чита: Ѓорѓи Јолевски Времетрање: 13 минути Една зимска ноќ, кога ќе забележи едно необично бело дете, долу на улиците под неа, љубопитната Месечина ќе тргне по него и ќе заталка во денот. Не само што Месечината ќе го следи таа вечер, туку ќе остане негова пријателка…

Nata kur kndoqa qenin tim​

Nata kur ndoqa qenin tim Autorë: Nina Laden Ilustratorë: Nina Laden Përkthimi: Fjolla Zllatku Botues: Chronicle Books Lexoi: Amernis Nokshiqi Kohëzgjatja: 8 minuta A jeni pyetur ndonjëherë ku shkojnë qentë natën dhe çfarë bëjnë? Djaloshi i këtij rrëfimi ka një qen për të cilin beson se edhe ai është qen i zakonshëm sikurse të gjithë…

Крофната Арна

Крофната Арна​ Автор: Лори Келер Илустратор: Лори Келер Преведувач: Гордана Поповиќ Фридман Издавач: Henry Holt and Company – Maximilian Press Book Publishers Чита: Билјана Драгичевиќ Пројковска Времетрање: 19 минути На прв поглед Арна е како и секоја друга крофна, округла, посипана со чоколадо и украсена со шарени трошки во разни бои и дупка на средината. Направена во најдобрата пекарницата…

Beni Peshkaqeni​

Beni Peshkaqeni​ Autorë: Bruce Hale Ilustratorë: Guy Francis Përkthimi: Fjolla Zllatku Botues: Harper Collins Publishers Lexoi: Amernis Nokshiqi Kohëzgjatja: 8 minuta Beni është peshkaqen dhe ai është nxënësi mi i madh, më i fuqishëm i Shkollës detare. Ai e shijon jetën, gjithmonë ka qëllimet më të mira dhe dëshiron të ndihmojë, mirëpo entuziazmi i tij…